Kok Amstelveen

Zeker als het om mensen gaat.

Tegen welke risico’s moet u zich als zzp’er verzekeren?

Geplaatst in: Nieuwsbrief April 2016, op

Nederland telt een groot leger aan zzp’ers: begin 2016 waren dit er zo’n 930.000. Velen van hen zijn niet of nauwelijks verzekerd, zo blijkt. Welke verzekeringen zijn voor een zelfstandige zonder personeel verstandig om af te sluiten?

Zpp’ers doen er goed aan deze 4 verzekeringen serieus te overwegen:

  1. aansprakelijkheidsverzekering
  2. arbeidsongeschiktheidsverzekering
  3. rechtsbijstandverzekering
  4. pensioenverzekering

Aansprakelijkheidsverzekering

De aansprakelijkheid van een bedrijf is niet gedekt via de particuliere verzekering van een zzp’er, zoals soms gedacht wordt. Gaat u dus tijdens een klus op de dure bril van een collega zitten, dan wordt dit in principe niet vergoed. Daar is een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering voor nodig.

Hier geldt wel: voor het ene beroep zijn de risico’s groter dan voor het andere. Hoe lager het risico, hoe lager de premie.

Arbeidsongeschiktheidsverzekering

Een dag niet kunnen werken betekent voor een zzp’er een dag geen loon. Komt dit door een griepje, dan is het nog te overzien. Zit u echter langdurig ziek thuis dan kan dat grote gevolgen hebben. Wanneer raden wij in ieder geval een arbeidsongeschiktheidsverzekering aan?

  1. Als u als zzp’er in de bouw werkt.
  2. Als u werkt met gevaarlijke stoffen.
  3. Als u de hoofdkostwinner bent.

In plaats van een arbeidsongeschiktheidsverzekering afsluiten kunt u ook een spaarbuffer opbouwen. Hier zit wel vermogensheffing op, houd daar rekening mee. Ook is aansluiten bij een broodfonds (arbeidsongeschiktheidsverzekering van een besloten groep zzp’ers) een optie.

Rechtsbijstandverzekering

De rechtsbijstandverzekering is een relatief goedkope verzekering. Daarom raden wij deze verzekering aan. Weigert bijvoorbeeld een klant te betalen, dan wordt de hulp van een advocaat vergoed.

Pensioenverzekering

Zzp’ers die geen pensioenverzekering afsluiten hebben later alleen recht op AOW. Dit is geen vetpot. Wij adviseren zzp’ers dan ook om te sparen voor hun pensioen. Ook is een zzp pensioenfonds een optie. Laat u uitgebreid door ons adviseren over wat verstandig is. Klik hier om contact op te nemen.