Uw vragen over hypotheken

Een hypotheek afsluiten is een grote stap, merken we altijd weer bij klanten. U gaat bij het afsluiten van een hypotheek een belangrijke financiële verplichting aan, een van de grotere in uw leven waarschijnlijk. Vragen stellen is voor een hypotheekadviseur dé manier om samen met de klant een passende hypotheek te vinden. Een goed advies begint bij vragen, geloven wij bij KOK Advies.

Welke vragen stelt u?

Hieronder vindt u 10 vragen over hypotheken die regelmatig bij ons binnenkomen. U hebt vast nog wel andere vragen. Misschien wilt u doorpraten over uw huidige of nieuwe hypotheek. Neem dan contact met ons op, wij geven u graag advies.

Klik op de vraag en vind het antwoord

1. Hoeveel kan ik maximaal lenen?

Om dat te berekenen hanteren banken een toets. Het maximale leenbedrag hangt van een aantal factoren af. De belangrijkste zijn:

 • het (vaste) bruto jaarinkomen;
 • type dienstverband of ondernemerschap;
 • de rentestand;
 • financiële verplichtingen, zoals leningen en alimentatie;
 • de waarde van de woning die u wilt kopen;
 • eigen geld.

Doe de snelle scan en maak een afspraak

Via deze hypotheektool krijgt u snel inzage in wat u ongeveer aan hypotheek kunt krijgen. Dit is een globale berekening. Maak via het contactformulier een afspraak om met ons door te praten over uw hypotheek.

2. Wat zijn mijn maandlasten als ik een hypotheek aanga?

Uw maandlasten zijn afhankelijk van een aantal omstandigheden:

 • de op dat moment geldende hypotheekrente. Deze is afhankelijk van:
  • de looptijd van de renteperiode (1, 5, 10 of 20 jaar);
  • de hoogte van de hypotheek ten opzichte van de waarde van de woning.
 • het inbrengen van eigen geld;
 • de (verplichte) keuze van de hypotheekvorm;
 • de looptijd van de hypotheek.

Maak met ons de exacte berekening

Op basis van uw persoonlijke situatie maken onze hypotheekadviseurs graag een berekening op maat, 100% gericht op uw situatie. Maak een afspraak.

3. Telt mijn inkomen volledig mee bij de berekening van mijn hypotheek?

Hebt u een vast contract dan is dit zo. Deze aspecten tellen mee in de berekening:
 • het vaste salaris;
 • vakantiegeld;
 • vaste 13de maand of eindejaarsuitkering;
 • overwerk of onregelmatigheidstoeslag, gerekend over de laatste 12 maanden.

Bent u ondernemer, hebt u een contract voor bepaalde tijd of hebt u variabele inkomsten, dan telt het inkomen niet altijd volledig mee.

Maak een afspraak

Iedere situatie is weer anders en vraagt om een eigen benadering. Daarvoor kunt u bij ons terecht. Wij berekenen graag wat u exact kunt lenen. Neem contact met ons op.

4. Ik heb een jaarcontract, kan is dan wel een hypotheek krijgen?

De meeste banken gaan bij een jaarcontract akkoord met een zogeheten 'intentieverklaring'. Dat is een werkgeversverklaring waarin staat dat na afloop van het tijdelijke contract een vast contract zal volgen, uiteraard bij ongewijzigde bedrijfsomstandigheden en prestaties van de werknemer. In de meeste gevallen wordt een intentieverklaring gezien als een vast contract.

Uw werkgever geeft geen intentieverklaring

Dan nog blijft het mogelijk een hypotheek krijgen. De volgende zaken zijn van belang:
 • U moet de jaaropgaven indienen van de afgelopen 3 jaar. Het gemiddelde inkomen van die 3 jaar geldt dan richtlijn.
 • U moet op het moment van de hypotheekaanvraag een baan hebben.

Praat verder met ons

Wilt u precies weten hoe het zit met een jaarcontract en een hypotheek? Dan werkt een afspraak met ons het beste. Maak deze via dit formulier.

5. Ik ben ondernemer/zzp’er, kan ik een hypotheek krijgen?

Dat is zeker mogelijk. De hypotheekverstrekker bepaalt het inkomen op basis van uw jaarcijfers van de afgelopen 3 jaar. Daarvoor zijn nodig:

 • jaarcijfers van de laatste 3 jaar (balans en verlies- en winstrekening);
 • belastingaangiftes van de afgelopen 3 jaar.

Het gemiddelde inkomen telt, mits dit het laatste jaar niet lager is dan dit gemiddelde.

Uitgebreide screening

Banken beoordelen bij een hypotheekaanvraag door een ondernemer uitgebreid de jaarcijfers. Belangrijk is bijvoorbeeld ook hoeveel eigen vermogen er is. De uitkomst van een hypotheekaanvraag voor een ondernemer duurt meestal wat langer.

Het is lastiger om een hypotheek te krijgen voor mensen die nog geen 3 jaar ondernemer zijn of nog geen jaarcijfers hebben over de afgelopen 3 jaar. Hun situatie moet apart beoordeeld worden.

Neem contact op met onze hypotheekadviseurs

Bent u ondernemer en wilt u privé een hypotheek afsluiten? Neem dan contact op met één van onze hypotheekadviseurs.

6. Ik heb een (studie) lening lopen/mogelijkheid tot rood staan/credit card. Heeft dat gevolgen voor mijn hypotheek?

Ja, leningen staan genoteerd bij het Bureau Krediet Registratie (BKR). Bij het vaststellen van uw hypotheekbedrag worden al de maandlasten meegenomen. Het maximaal te lenen bedrag zal daardoor lager zijn.

7. Ik wil mijn huis verbouwen? Kan ik de kosten daarvan meefinancieren?

Verbouwingskosten kunt u (voor een deel) meefinancieren in uw hypotheek. Voor welk bedrag hangt af van de waarde van de woning ná de verbouwing.

Stel dat u een nieuwe keuken inbouwt. Dit geeft wel meerwaarde aan uw woning maar niet zo veel als bijvoorbeeld een dakkapel of uitbouw. Bij een nieuwe keuken zult u eigen geld in moeten leggen. Bij een uitbouw bijvoorbeeld, zal waarschijnlijk het grootste deel van de verbouwingskosten meegefinancierd kunnen worden. Wat het precieze bedrag is dat u kunt financieren hangt altijd af van de getaxeerde marktwaarde van uw woning na verbouwing.

8. Ik wil verhuizen en heb een aflossingsvrije hypotheek. Kan ik die meenemen?

Iedereen die een aflossingsvrije hypotheek had op 31 december 2012 kan deze meenemen naar een nieuwe woning bij verhuizing tot maximaal de helft van de waarde van de nieuwe woning. Ook als u bij oversluiten de overstap maakt naar een andere bank, mag de aflossingsvrije hypotheek mee. Bepaalde banken hanteren wel een eigen maximaal aflossingsvrij gedeelte ten opzichte van de waarde van de woning.

Meer weten?

Een hypotheek oversluiten vraagt om het advies van een erkend hypotheekadviseur. Welkom bij ons aan tafel!

9. Wat is Nationale Hypotheek Garantie (NHG)?

NHG is een garantie die u onder bepaalde voorwaarden kunt krijgen bij het afsluiten van een lening voor koop of verbouw van een huis. NHG biedt garantie (onder voorwaarden) als u uw hypotheeklasten niet meer kunt betalen bij:

 • arbeidsongeschiktheid;
 • werkloosheid;
 • echtscheiding.

De Stichting Waarborgfonds Eigen Woningen (waar NHG onder valt) staat in deze situaties garant voor terugbetaling van uw hypotheekbedrag aan de hypotheekverstrekker. Het Waarborgfonds lost uw eventuele overgebleven schuld af en treft met u een regeling. Meer over NHG vindt u op de website www.nhg.nl.

Het voordeel voor u

NHG geeft de hypotheekverstrekker zekerheid. Dit levert u een rentekorting op tot maximaal 0,7%. Hierdoor kunt u elk jaar honderden euro’s besparen.

Komt u in aanmerking?

Bij elke hypotheekaanvraag kijken wij of de aanvrager in aanmerking komt voor NHG. Maak een afspraak met één van onze hypotheekadviseurs als u wilt weten of u de NHG kunt krijgen.

10. Wat zijn de kosten voor hypotheekadvies?

Sluit u via KOK Advies uw hypotheek af, dan betaalt u ons alleen advies- en bemiddelingskosten.

Als hypotheekadviseur krijgen we geen vergoeding van banken voor de bemiddeling van een hypotheek. Dat is sinds 1 januari 2013 wettelijk verboden. Wij rekenen daarom advies- en bemiddelingskosten.

Hier vindt u uitgebreide informatie over aanpak en tarieven van onze dienstverlening.